Domowy syrop z truskawek: wystarczy 1 szklanka truskawek i 1,5 syropu gotowe. Bez dodatku chemii i sterylizacji.

Przepyszny syrop z truskawek domowej roboty.

Wystarczy Ci jedynie 1 szklanka truskawek, a uzyskujesz idealny dodatek do napojów zarówno gorących, jak i zimnych, deserów, naleśników, jak i ciast. Przepis nada się również do wykorzystania z innymi owocami, takimi jak maliny, porzeczki czy jeżyny.

Składniki:

  • 1 szklanka truskawek,
  • 850 ml wody,
  • 1 łyżka kwasku cytrynowego,
  • 80 kawałków liści truskawek lub wiciokrzewu,
  • 1 kg cukru, ksylitolu lub innego słodzika według uznania.

Sposób przygotowania:

Na początku dokładnie umyj truskawki pod zimną, bieżącą wodą i usuń starannie szypułki. Przygotowane owoce wrzuć do garnka, następnie dodaj wodę i liście truskawek bądź wiciokrzewu.

Całość gotuj przez 10 minut. Po tym czasie zawartość garnka odcedź i dokładnie wyciśnij.

Do uzyskanego soku dodawaj kwasek cytrynowy oraz cukier i ponownie gotuj przez kolejne 8 do 10 minut. Gotowy syrop przelej do wcześniej przygotowanych, wyparzonych butelek. Najbardziej odpowiednie będą te zamykane na korek.

Dzięki zawartości cukru i kwasku cytrynowego syrop długo zachowuje świeżość.

Będzie doskonały do gorącej herbaty w zimne wieczory oraz orzeźwiającej lemoniady, idealnie uzupełni też domowe wypieki, desery czy placuszki.

error: Treść zabezpieczona !!