Na początku roku zaczęłam podlewać moje rośliny i już po dwóch dawkach zakwitły orchidea, skrzydłokwiat i późno bożonarodzeniowy kaktus. Warto wiedzieć, że banany, będące jednymi z najpopularniejszych owoców, mogą okazać się niezwykle przydatne nie tylko jako pokarm.
Skórki od bananów, bogate w potas, magnez i inne minerały, są doskonałym nawozem dla roślin doniczkowych. Używać ich można na dwa sposoby: albo pozostawić do wyschnięcia, zmiażdżyć i zakopać w ziemi, albo zalać litrem wody i zaparzyć przez 24 godziny, a następnie użyć tej wody do podlewania.
Taki nawóz świetnie sprawdza się u storczyków, pelargonii czy kaktusów bożonarodzeniowych. A jeśli chcesz dodać blasku liściom roślin doniczkowych, zwłaszcza tym z 'woskowymi’ liśćmi jak figowiec, wypoleruj je wewnętrzną stroną skórki od banana.
Skórka od banana ma też inne zastosowania w domu. Można nią wybielić zęby, usuwając plamy z kawy, wina czy nikotyny i wzmacniając szkliwo zębów dzięki potasowi, magnezowi i bromowi. Jeśli chcesz zmiękczyć mięso podczas świątecznego obiadu, połóż skórkę na dnie piekarnika.
Do polerowania butów czy srebra również świetnie nadaje się wewnętrzna warstwa skórki od banana. Aby pozbyć się brodawek, przykryj je skórką na noc, zabezpieczając plasterem. Na mszyce zakop skórkę w ziemi, a do łagodzenia podrażnień skóry czy odmładzania twarzy, użyj jej wnętrza.