Doskonałe dania z podstawowych składników, które dużo nie kosztują i nakarmią całą rodzinę. Przepisy.
Świetne wskazówki na tanie i bardzo smaczne jedzenie, które nasze babcie z miłością przygotowały i nawet dzisiaj mielibyśmy przykład ich sztuki kulinarnej.
Jeśli chcesz zaoszczędzić trochę pieniędzy mamy coś dla Ciebie. Poza tym, że są bardzo ekonomiczne, dania te są również niezwykle smaczne. Nawet wiele z nich jest świetnych następnego dnia, wystarczy podgrzać.
Doskonały naleśnik z kapusty

Składniki:
- 400 g kapusty
 - 1 kawałek cebuli
 - 200 ml kefiru
 - 1 jajko
 - 1 ząbek czosnku
 - 3 – 5 łyżek mąki
 - 1/3 litr proszku do pieczenia
 - sól, pieprz czarny mielony, zioła do smaku
 
Przygotowanie:
Kapustę i cebulę zetrzeć na grubej tarce, posolić, doprawić i dodać zioła. Dodać kefir, jajko, pokruszony ząbek czosnku, mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać. Rozgrzej trochę oleju roślinnego na patelni i smaż na małym ogniu, aż stanie się złoty.
Najprostsze knedle ziemniaczane

Składniki:
- 1 kg ziemniaków (plasterki, gotowane)
 - 1 szklanka mąki pszennej
 - 1 szklanka mąki półgrubej
 - 2 drobno posiekane cebule
 - 150 g drobno posiekanego boczku – można też użyć szynki, salami, kiełbasy
 - sól
 
Przygotowanie:
Pokrojone ziemniaki gotujemy, a gdy już prawie się rozkruszą, dolewamy trochę wody – nie cała woda musi zostać w garnku. Posyp mąką i odstaw pod pokrywką na około 10 minut – nie mieszaj. Następnie robimy tak, aby powstała miękka mieszanka, którą odstawiamy pod pokrywką jeszcze na kilka minut.
Ręce nacieramy olejem i formujemy z masy kulki, które lekko wciskamy w środek. Cebulę i boczek podsmażyć na patelni, dodać knedle i wszystko krótko podsmażyć. Możemy podawać.
Gołąbki

Składniki:
- 600 g gotowanych ziemniaków
 - 1 duża cebula
 - 300 g pieczarek pokrojonych w plasterki
 - sól, pietruszka
 - 2 jajka
 - masło lub smalec
 - słodka papryka
 - gotujemy kapustę we wrzącej wodzie
 
Przygotowanie:
Na patelni podsmażyć cebulę na smalcu, dodać pieczarki, paprykę i poddusić. Gdy grzyby zmiękną, dodaj całą mieszankę do namoczonych przez nas ziemniaków. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i wmieszać jajka. Następnie masę napełniamy listkami kapsułek (jeśli warzywa są młode, nawet nie zbieram liści).
Ułożyć jeden obok drugiego na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i posmarować roztopionym masłem, olejem lub smalcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut. Możesz posypać serem przed pieczeniem. Życzymy smacznego! 🙂
Pikantna wątróbka

Składniki:
- 8-10 sztuk wątróbki drobiowej – oczyszczone
 - 1 jajko
 - mleko
 - 3 łyżki mąki pszennej
 - majeranek
 - zmielony czarny pieprz
 - suszony czosnek
 
Przygotowanie:
Jajka ubić widelcem, dodać przyprawy, czosnek i mleko. Myjemy wątrobę i obtaczamy ją lekko w mące. Następnie obtaczamy ją w sosie i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Smażyć na średnim ogniu, niezbyt gorącym, wątróbka będzie pięknie chrupiąca i miękka.