Deser z makiem sprawdzi się idealnie nie tylko w święta – Wystarczy chwila, by wykonać ten szybki i efektywny przepis.

Drożdżowe makowe ślimaczki to doskonały pomysł na szybką i prostą w wykonaniu słodką przekąskę do popołudniowej kawki lub herbatki.

Część osób widząc w przepisie ciasto drożdżowe ma pewną obiekcję, czy aby na pewno uda im się właściwie przygotować ciasto. Korzystając z tego przepisu nabierzemy pewności siebie i często będziemy sięgać po ten sprawdzony przepis naszych babć. Tym bardziej, że połączenie ciasta drożdżowego z makiem smakuje doskonale.

Do wykonania ciasta potrzebne będą:

  • ok. 500 dag mąki w temperaturze pokojowej.
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki suchych drożdży,
  • 2 całe jajka,
  • 250 ml (1 szklanka) mleka,
  • 100 g margaryny,
  • 50 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Do wykonania nadzienia:

  • 200 g maku,
  • 260 g chałwy.

Przygotowanie:

Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie, dodajemy 1 łyżkę cukru i około pół szklanki mąki. Mieszamy. W ten sposób przygotowujemy rozczyn, który odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie roztapiamy w małym garnczku margarynę, podgrzewamy mleko i ubijamy jajka z cukrami do uzyskania puszystej masy.

Pozostałą mąkę wsypujemy do głębszej i większej miski, wlewamy podrośnięty rozczyn, ciepłe mleko i wyrabiamy ręką. Po uzyskaniu jednolitej gęstej konsystencji, wlewamy ubitą masę jajeczną i olej. Wyrabiamy dokładnie, aby dostarczyć do ciasta jak największej ilości powietrza.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie możemy przystąpić do przygotowania masy makowej. Mak zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do momentu, aż mak będzie się rozcierał w palcach około 10 minut. Odsączamy go na sitku.

Następnym krokiem jest umieszczenie maku i chałwy w blenderze, w celu dokładnego połączenia obu składników. Kiedy ciasto powiększy dwukrotnie swoją objętość, wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki, które wałkujemy nadając mu owalny kształt.

Nakładamy masę makową i zwijamy ciasto w rulon. Kroimy w poprzek na krążki szerokości około 1,5 do 2 cm. Układamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pozostawiamy odstęp, ponieważ ciasteczka przed włożeniem do piekarnika muszą jeszcze podrosnąć. Każdy ze ślimaczków smarujemy masą.

Do jej wykonania potrzebujemy 1 jajko i 10 dag cukru pudru. Oba składniki dokładnie mieszamy. Ciasteczka pieczemy w temperaturze około 160 stopni Celsjusza przez 20 minut.

error: Treść zabezpieczona !!