Moje dzieci dosłownie uwielbiają te bułeczki i jadłyby je codziennie. Z pewnością ucieszy Cię fakt, że jest to przepis, który możesz przygotować szybko i łatwo nawet bez miarki.
Dodatkowo:
Wymieszaj trochę cukru, letniego mleka i drożdży w misce. Tworzymy zakwas, który odstawiamy na około 20 minut.
Dodaj jajko do mąki. Dodaj trochę soli, stopione masło, resztę mleka i cukier, a na końcu drożdże.
Przygotowujemy ciasto, które zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie wałkujemy ciasto.
Podziel na około 15 mniejszych części. Kroimy na mniejsze bułeczki, które układamy obok siebie na wysmarowanej olejem blasze. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 20 minut.
Między bułeczkami nie powinno być żadnych odstępów. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Omówimy bułki.
Teraz ugotujmy budyń: Postępujemy klasycznie – od budyniu w proszku, mleka i cukru. Możesz zrobić budyń rzadszy, więc nie wahaj się dodać więcej mleka.
Możesz użyć puddingu waniliowego lub Golden Cob. Przykryj je gotowanym budyniem waniliowym lub Golden Cob. Posypać cukrem pudrem i podawać.