Dżem truskawkowy, który kochamy: Bez dyskusji, to najlepszy przepis – bez chemii i gęstnieje nawet bez żelującego cukru.
Pyszny domowy dżem, który robię co roku, jest doskonały w smaku i na dodatek bez zbędnej chemii. Pyszny dodatek do naleśników, deserów, ciast czy po prosu do posmarowania na kanapkę.

Potrzebujesz:
- 4 kg truskawek
- 1,5 kg cukru
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego (możesz go zastąpić sokiem z cytryny)
- 2-3 łyżki rumu
Przygotowanie:
Dobrze umyj i usuń szypułki z truskawek. Większe owoce przekrój na pół. Włóż truskawki do większego garnka i zasyp cukrem. Odstaw w chłodniejsze miejsce na całą noc (maksymalnie 24 godziny).

Po tym czasie truskawki zagotuj dwukrotnie z cukrem. Zawsze gotuj przez trzy minuty i za każdym razem odstaw do ostygnięcia i ponownie zagotuj. Dzięki temu procesowi nadmiar płynu odparuje, a dżem zgęstnieje. Dodaj kwasek cytrynowy i ponownie zagotuj.
Na koniec dodaj do niego rum i pozwól mu się zagotować. Gotowy gorący dżem wlej do słoików i sterylizuj przez 5-7 minut.
