Dżem z kwiatów bzu smakuje niebiańsko: Potrzebujesz tylko 15 kwiatów – smakuje dokładnie tak, jak robiła go moja babcia

Jeśli jeszcze nie jadłaś dżemu z kwiatów czarnego bzu, koniecznie musisz spróbować go przyrządzić!

Świetnie nadaje się do ciast, deserów itp. Wyśmienicie smakuje także z domowym chlebem.

Jaki wpływ ma czarny bez na zdrowie?

  • Silne wsparcie odpornościowe, chroni komórki przed wolnymi rodnikami
  • Działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne
  • Działanie antyseptyczne i detoksykujące
  • Wspomaga pocenie się (ważne przy grypie)
  • Wspomagaj trawienie, oczyszcza przewód pokarmowy
  • Usuwa zaparcia, reguluje stolec
  • Eliminuje wzdęcia i bóle brzucha
  • Utrzymuje zdrowe drogi oddechowe
  • Eliminuje stany zapalne, pomocny przy kaszlu i zalegającym śluzie
  • Idealny przy przeziębieniu, grypie, alergii, zapaleniu oskrzeli
  • Działa moczopędnie, oczyszcza nerki i drogi moczowe
  • Uwalnia z organizmu kwas moczowy
  • Likwiduje bóle stawów (reumatyzm, dna moczanowa)
  • Uspokaja układ nerwowy
  • Łagodzi ból i skurcze (migrena, brzuch)
  • Wspomaga gojenie się skóry (wysypki, egzemy, urazy)
  • Dezynfekuje i przyspiesza gojenie skóry

Czarny bez podobno jest jedną z najbardziej leczniczych roślin na świecie, ponieważ zawiera dużą ilość flawonoidów, karotenu, witaminy C. Jak dotąd wiadomo, że jest bardzo pomocny przy grypie, zatorach, zapaleniu oskrzeli, astmie i alergiach. Poprawia również odporność oraz pomaga przy cukrzycy i zaparciach.

Do przygotowania dżemu potrzebujesz:

  • Sok jabłkowy dobrej jakości (tak dużo, aby zalać wszystkie kwiaty bzu, ja użyłam 1 litr)
  • 15-20 dużych kwiatostanów czarnego bzu
  • 500 g żelującego cukru 2:1

Przygotowanie:

Zalej 15 – 20 dużych kwiatów bzu sokiem jabłkowym. Odstaw na 24 godziny. Następnie odcedź sok, dodaj 500 gram cukru żelującego. Gotuj przez 10 minut. Natychmiast napełnij nim słoiki, zamknij pokrywki i odwróć do góry dnem. Ostudź i gotowe!

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!