Filet z łososia w kremowym sosie z cytryną, szpinakiem i parmezanem, podany z aromatycznym ryżem z marchewką i kurkumą.
Dzisiaj przygotujemy przepyszny filet z łososia w kremowym sosie z cytryną, szpinakiem i parmezanem, podany z aromatycznym ryżem z marchewką i kurkumą. To danie jest pełne smaku i doskonale nadaje się na specjalne okazje, a jednocześnie jest szybkie do przygotowania. Zaczynajmy!
Składniki na łososia w kremowym sosie:
- Filet z łososia
- Sól, czarny pieprz (do smaku)
- Olej roślinny (do smażenia)
- Pół cebuli (posiekana)
- 3 ząbki czosnku (zmiażdżone)
- Sok z 1 cytryny
- 30 g parmezanu (starty)
- 70-100 g szpinaku (świeży)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 25 g masła
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 200 ml śmietanki 15-20%
- Sól, pieprz czarny (do smaku)
Składniki na ryż z marchewką i kurkumą:
- 1 marchewka (starta)
- Pół cebuli (posiekana)
- Olej roślinny (do smażenia)
- 1 szklanka ryżu
- 1/2 łyżeczki soli
- Szczypta kurkumy
- 2 szklanki wody
Przygotowanie:
Dopraw filet z łososia solą i czarnym pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż łososia przez 1-2 minuty z każdej strony, aż nabierze złocistego koloru. Zdejmij łososia z patelni i odstaw na bok. Na tej samej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło, dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie. Dodaj zmiażdżony czosnek i smaż przez 1 minutę, aż uwolni swój aromat.
Wlej wytrawne białe wino i gotuj, aż odparuje o połowę. Dodaj śmietankę i starty parmezan, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj świeży szpinak i sok z cytryny, dopraw solą i czarnym pieprzem. Umieść łososia z powrotem na patelni, przykryj i gotuj przez 7-15 minut, w zależności od grubości fileta, aż będzie gotowy. Na patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż posiekaną cebulę oraz startą marchewkę, aż będą miękkie.
Dodaj szklankę ryżu, 1/2 łyżeczki soli i szczyptę kurkumy. Wszystko dobrze wymieszaj. Wlej 2 szklanki wody, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż woda wyparuje, a ryż będzie miękki. Podawaj łososia w kremowym sosie z ryżem. To połączenie delikatnej ryby, aromatycznego sosu i pachnącego ryżu z marchewką i kurkumą z pewnością zachwyci Wasze podniebienia!