Dzięki tej metodzie mięso jest soczyste i delikatne: Francuski filet z kurczaka z patelni.
Zgodnie z klasyczną recepturą mięso po francusku przygotowuje się w piekarniku. Chcę zaproponować Ci moją wersję kurczaka po francusku z patelni.
Ta metoda sprawia, że mięso jest soczyste i delikatne. Do przygotowania kurczaka po francusku wykorzystujemy popularne i łatwo dostępne produkty takie jak: piersi z kurczaka , olej roślinny, ziemniaki, pomidory, sól i przyprawy, twardy ser i cebulę.
Składniki
- Filet z kurczaka – 350 gr;
- Ziemniak – 5 szt .;
- Pomidory – 3 szt;
- Olej roślinny – 3 łyżki;
- Sól i ulubione przyprawa do smaku;
- Cebula – 200 gr;
- Twardy ser – 150 gr.
Przygotowanie:
Pokrój pierś kurczaka na małe kawałki o grubości około 1 centymetra. Podsmaż kurczaka na oleju roślinnym na złoty kolor. Pokrój cebulę w półpierścienie, dodaj do fileta. Pokrój cienko obrane ziemniaki na grubości około 3-4 mm, dodaj do patelni. Posól i dopraw danie swoimi ulubionymi przyprawami, wymieszaj.
Smaż pod pokrywką na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj pokrojone pomidory. I posyp startym serem. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu, pod pokrywką, przez kolejne 15-20 minut, aż ser się stopi.