Pyszne francuskie ciasta. Każda gospodyni powinna poznać te przepisy.
W starych francuskich filmach, w których Alain Delon wciąż czarował młodością i urokiem, można było zauważyć bardzo charakterystyczną scenę: poranek Francuza zaczyna się od filiżanki kawy i rogalika
Rzeczywistość potwierdza to miłość tego narodu do wypieków, ponieważ większość francuskich potraw przygotowuje się z ciasta. Oto kilka pomysłów na francuskie ciasta:
Ciasto Choux

Składniki
- 4 jajka
 - 1 szklanka wody
 - 120 g mąki
 - 100 g masła
 - szczypta soli
 
Przygotowanie
Zagotuj wodę w rondlu, dodaj olej i sól. Po rozpuszczeniu wymieszaj tę gorącą masę z przesianą mąką. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, regularnie mieszając. Następnie zdejmij garnek z ognia, ostudź trochę ciasto i wbij jajka. Dokładnie wymieszaj mieszaninę. Na koniec otrzymasz lepkie ciasto, z którego możesz przygotować eklery i profiterole .
Ciasto Francuskie

Składniki
- 400 g mąki
 - 350 g masła
 - 250 ml wody
 - szczypta soli.
 
Przygotowanie
Przesiej mąkę, po środku zrób dołek. Wlej wodę i dodaj sól. Zagnieć ciasto i zwiń je w kulkę. Przykryj ciasto ręcznikiem kuchennym i pozostaw na stole na pół godziny. Pokrój ciasto na 3-4 kawałki. Rozwałkuj ciasto na pokrytej mąką powierzchni, a następnie dodaj do niego masło, składając na pół ciasto trzykrotnie.
Ponownie rozwałkuj ciasto i schowaj je w lodówce. Po 15 minutach wyjmij je i powtórz procedurę. Postąp tak jeszcze 3 razy, trzykrotnie złóż ciasto – i włóż do lodówki. Ciasto powinno stać się miękkie i elastyczne, aby przygotować doskonałe rogaliki .
Kruche ciasto

Składniki
- 300 g mąki
 - 120 g masła
 - 50 g cukru
 - 1 jajko
 - szczypta soli
 
Przygotowanie
Pokrój miękkie masło w kostkę, wymieszaj z cukrem. Przesiej mąkę z solą na powierzchnię roboczą, w środku zrób wgłębienie. Wbij jajko i dodaj masło. Zagnieć ciasto ręcznie i zwiń w kulkę. Zawiń w folię spożywczą i pozostaw ciasto w lodówce na pół godziny. Po tym czasie możesz kontynuować gotowanie.
Ciasto naleśnikowe

Składniki
- 250 g mąki
 - 3 jajka
 - 5 łyżek oliwy z oliwek
 - 3 szklanki mleka
 - szczypta soli
 
Przygotowanie
Wymieszaj mąkę, jajka i oliwę z oliwek w głębokiej misce, a następnie stopniowo wlej do nich mleko. Dokładnie wymieszaj składniki, aby pozbyć się grudek. Przykryj ciasto czystym ręcznikiem i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie rozpocznij pieczenie naleśników.