Dajemy słowo – są tak pyszne, że palce lizać. Przygotujesz je we własnej kuchni, bez konieczności kupowania ciasta francuskiego.

Rurki z kremem to bezapelacyjnie jeden z lepszych przysmaków, które stanowią świetny dodatek do pysznej kawy. Rewelacyjnie smakują, a do tego bardzo ładnie prezentują się na stole.

Dziś poznasz doskonały przepis na przepyszne rurki z kremem, które możesz przygotować używając także ciasta francuskiego. Spróbuj, a z pewnością nie pożałujesz! Rurki, które dziś przedstawimy, są wykonane z przepysznego kruchego ciasta na kwaśnej śmietanie. Do tego przygotowujemy cudowny, włoski krem, któremu się nie oprzesz.

Do przygotowania ciasta na rurki przygotuj następujące produkty:

  • 380g pszennej mąki,
  • masło (kostka 250g)
  • kwaśna śmietana (200g)
  • 1 jajko

Krem do rurek będzie składał się z produktów takich jak:

  • białka z ok 5 jajek,
  • cukier puder 120g
  • cukier kryształ 240g
  • woda

Sposób wykonania:

Mąkę, masło oraz śmietanę umieszczamy na stolnicy i z tych składników wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok.2 godziny.

Następny krok to rozwałkowanie ciasta i pokrojenie go w cienkie paski, oraz nawijanie na formy do rurek.
Każda z rurek nawiniętych na formę posmaruj skłóconym jajkiem, a następnie piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika wystudź ciasto i ostrożnie ściągnij je z rurek.

Kolejny etap to przygotowanie kremu. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem pudrem. Zwyczajny cukier zagotuj z niewielką ilością wody tak, aby osiągnął temperaturę około 120 stopni.

Roztopiony cukier bardzo powoli wlewaj do białek cały czas ubijając, by powstała jednolita masa. Przed nadziewaniem ciastek, krem dobrze włożyć na chwilę do lodówki.

Schłodzony krem umieszczamy w rękawie cukierniczym i napełniamy ciasto dokładnie z obu stron. Przed podaniem możesz posypać gotowe ciastka cukrem pudrem.

SMACZNEGO! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!