Przepis na Garnek karpacki – rozgrzewające, pyszne danie jednogarnkowe w kilka chwil. Szybki pyszny obiad.
Jednogarnkowe dania to wspaniały pomysł na szybki, a zarazem pyszny obiad. Potrawy takie często są bardzo syte, a dzięki odpowiedniemu połączeniu kilku składników zyskamy wspaniałe danie, które zastąpi obiad dwudaniowy.
Przygotowane w pięknym naczyniu, może śmiało zostać postawione na stole i zaserwowane naszym gościom. Takich przepisów na dania jednogarnkowe jest mnóstwo i bardzo często są bardzo łatwe w przygotowaniu.
Dziś chcemy Państwu przedstawić przepis na Karpacki garnek!
SKŁADNIKI:
- cebula średniej wielkości 1 sztuka,
- marynowane pieczarki 400 gram,
- czerwona fasola z puszki 400 gram,
- mięso wieprzowe- szynka, łopatka 1 kg,
- ziemniaki 1 kg,
- marchew 500 gram,
- przecier pomidorowy 6 łyżek,
- czosnek 2 ząbki,
- sól,
- pieprz,
- oliwa,
- natka pietruszki,
- ziele angielskie.
PRZYGOTOWANIE:
Obierz, umyj i pokrój w kostkę ziemniaki. Podsmaż je na oleju, wykorzystując do tego głębokie naczynie, (wok, głęboka patelnia) do czasu zarumienienia.
Mięso krój w kostkę tak jak na gulasz. Wyciśnij czosnek do przecieru pomidorowego, a następnie wymieszaj. Cebulę pokrój na dość cienki talarki.
Marchew zetrzyj na tarce o oczkach średniej grubości. Wrzuć pokrojoną cebulę do ziemniaków, gdy otrzymają już złoty kolor i wymieszaj.

Gdy cebula lekko się podsmaży, dorzuć do niej mięso i wymieszaj. Dodaj pieprz i sól i smaż wszystko przez 3 do 5 minut na średnim ogniu.
Dodaj marchew, pieczarki oraz czerwoną fasolę. Wymieszaj i smaż teraz około 5 minut. Całość przełóż do naczynia glinianego, tak aby zajmowała około 3/4 wysokości naczynia.
Przygotuj 2 litry wody, dodaj do niej natkę pietruszki, przecier pomidorowy, szczyptę pieprzu oraz liść laurowy. Wodę podgrzej, lecz nie doprowadzaj do wrzenia.