Gołąbki pod pierzynką na świąteczny stół. Te tradycyjne to już przeszłość. Super smak
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań przygotowywanych i spożywanych niemal w każdym domu.
Warto wypróbować ten sprawdzony przepis, którego wykonanie nieco różni się od standardowej i znanej wersji. Gołąbki pod pierzynką idealnie nadadzą się na rodzinny obiad czy też świąteczny stół.
Zapewne każdy poprosi jeszcze o dokładkę. Są one bardzo pyszne.
Składniki:
- 1 biała kapusta,
- 50 g ryżu,
- 150 g mielonej wieprzowiny,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 2 łyżki słonecznikowego oleju,
- 100 ml wody,
- 30 g śmietany 18%,
- 100 g twardego sera,
- 2 pomidory,
- około 4 ząbki czosnku,
- 15 g koperku,
- 15 g natki pietruszki,
- odrobinę soli do smaku,
- czarny pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Kapustę włożyć do mikrofalówki na maksymalnie 10 minut. Oczywiście można tradycyjnie sparzyć jej liście kapusty, ale proponowany sposób jest nie tylko łatwiejszy, ale również zdecydowanie szybszy.

W kolejnym etapie należy ją opłukać, a liście oddzielić. Ryż delikatnie ugotować. Cebulę wraz z marchewką drobniutko posiekać i podsmażyć składniki na patelni po czym zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Ostudzony także ryż połączyć z marchewką i cebulą oraz mielonym mięsem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Następnie gołąbki przygotować jak w popularnej wersji, czyli zwijając farsz z mięsem w liście kapusty.
Przygotowane gołąbki ułożyć w formie do pieczenia, którą trzeba wcześniej wysmarować olejem roślinnym. Do tej blachy wlać trochę wody i przykryć szczelnie folią spożywczą. Gołąbki przełożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w 200 stopniach.