Gołąbki bez ryżu nadadzą nowe brzmienie Twojemu daniu. Tak przygotowywała je moja babcia.

Gołąbki bez ryżu to modyfikacja klasycznego dania. Gołąbki to bardzo smaczne i lubiane danie, dlatego powstało wiele odmian tego przepisu.

Idealnie nadają się na rodzinny obiad czy od święta. Jeśli poszukujesz czegoś nowego w gołąbkowych przepisach i przejadły Ci się klasyczne gołąbki z ryżem i mięsem mielonym to ten przepis jest dla Ciebie. Można zastąpić ryż innym składnikiem, a można też przyrządzić gołąbki wyłącznie z mięsem.

Jak ugotować smaczne gołąbki i zastąpić klasyczną formę z ryżem?

Przepisów na gołąbki jest bardzo dużo, różne wersje i wskazówki jak je przygotować znajdziemy na wielu stronach z przepisami i w książkach kucharskich. Jakiś czas temu pisaliśmy już jak przygotować kapustę do gołąbków, by była miękka i delikatna.

Ale w przypadku gołąbków sercem potrawy jest nadzienie, kapusta to tylko dopełnienie całości potrawy. Klasyczny przepis na gołąbki to mięso mielone z gotowanym ryżem zawinięte w kapustę. Dzisiaj proponujemy przepis z zamiennikiem ryżu. Zamiennikiem będą ziemniaki.

Dzięki połączeniu mięsa i ziemniaków danie nabierze nowego wymiaru i ciekawego smaku. Dodatkowo by jeszcze zmienić smak gołąbków zamiast standardowej białej kapusty można użyć kapusty pekińskiej. Tak przygotowane i zmodyfikowane danie z pewnością zaskoczy wszystkich.

Składniki:

  • 130 g mięsa mielonego
  • 1,2 kg kapusty
  • 500 g ziemniaków
  • 270 g boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy sól, pieprz, oregano, słodka papryka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • olej roślinny

Przygotowanie:

error: Treść zabezpieczona !!