Idealnie nadają się na rodzinny obiad czy od święta. Jeśli poszukujesz czegoś nowego w gołąbkowych przepisach i przejadły Ci się klasyczne gołąbki z ryżem i mięsem mielonym to ten przepis jest dla Ciebie. Można zastąpić ryż innym składnikiem, a można też przyrządzić gołąbki wyłącznie z mięsem.
Przepisów na gołąbki jest bardzo dużo, różne wersje i wskazówki jak je przygotować znajdziemy na wielu stronach z przepisami i w książkach kucharskich. Jakiś czas temu pisaliśmy już jak przygotować kapustę do gołąbków, by była miękka i delikatna.
Ale w przypadku gołąbków sercem potrawy jest nadzienie, kapusta to tylko dopełnienie całości potrawy. Klasyczny przepis na gołąbki to mięso mielone z gotowanym ryżem zawinięte w kapustę. Dzisiaj proponujemy przepis z zamiennikiem ryżu. Zamiennikiem będą ziemniaki.
Dzięki połączeniu mięsa i ziemniaków danie nabierze nowego wymiaru i ciekawego smaku. Dodatkowo by jeszcze zmienić smak gołąbków zamiast standardowej białej kapusty można użyć kapusty pekińskiej. Tak przygotowane i zmodyfikowane danie z pewnością zaskoczy wszystkich.