O takim sposobie przygotowania grzybków z pewnością nie słyszałaś: Od dziś tylko tak je robię.
Grzyby są raczej specyficznym produktem, ale jeśli odpowiednio je ugotujesz, otrzymasz nieziemską przyjemność.
Kremowy sos z pikantnym czosnkiem i tymiankiem stanowi ich idealne uzupełnienie. Idealna opcja na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi! Pieczarki podczas gotowania są nasycone aromatem i smakiem sosu, dzięki czemu stają się miękkie, soczyste i delikatne.
Składniki:
- Pieczarki – 200 g
- Masło – 2 łyżki
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Czosnek – 2 ząbki
- Tymianek – 1-2 gałązki
- Śmietana – 1 szklanka
- Sól – do smaku
- Czarny pieprz (mielony) – do smaku
- Twardy ser – 70 g
Przygotowanie:
Podgrzej śmietanę, dodaj posiekany czosnek i gałązki tymianku. Gotuj przez około 5 minut, cały czas mieszając, aby uniknąć wrzenia. Umyj grzyby i wysusz je ręcznikami papierowymi. Dodaj je do formy, posól, popieprz, dodaj plastry masła, skrop oliwą.
Zalej grzyby z sosem i piecz w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny. Wyjmij formę i posyp tartym serem i włóż do piekarnika na kolejne 5 minut. Jeśli nie lubisz sera, nie musisz go dodać – danie nadal będzie pyszne.