lepiej zanotuj ten przepis, bo lepszego nie znajdziesz: Obłędny smak – Domowy gulasz wieprzowy w słoiku.
W każdym domu przygotowuje się gulasz, jest to klasyczne danie, które ma wiele fanów. Nic w tym dziwnego potrawa jest aromatyczna, sycąca i prosta w przygotowaniu.
Dziś mamy dla Ciebie przepis tego doskonale znanego dania w nowej wersji, będziesz zachwycony!
Mięso wykonane z tej receptury jest tak miękkie, że samo rozpada się w ustach.
Składniki
- Wieprzowina – 1 kg
- Sól- do smaku
- Czarny pieprz (mielony) – 1 łyżeczka
- Liść laurowy – 3 sztuki
- Ziele angielskie – 6 ziarenek
Przygotowanie
Najpierw umyj słoiki i pokrywki i pozostaw je we wrzącej wodzie przez 5 minut. Następnie pokrój mięso na średniej wielkości kawałki. Natrzyj solą i pieprzem. Umieść mięso w słoikach tak ciasno, jak to możliwe. Dodaj liść laurowy i kilka groszków ziela angielskiego. Jeśli słoiki są małe, wystarczy pół liścia laurowego.
Słoiki przykryj folią i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni. Jak tylko zacznie się gotować, zmniejsz temperaturę do 110 stopni i gotuj przez 2 i pół godziny.
Słoiki odstaw do ostygnięcia w piekarniku na około pół godziny, po tym czasie możesz je bezpiecznie zakręcić pokrywkami. Domowy gulasz jest gotowy!