Gulasz z wieprzowiny i wędzonego mięsa. Wszyscy są zachwyceni jej smakiem. Przepis.

Składniki

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 200 g wędzonej karkówki
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki mielonej papryki
  • łyżka smalcu _
  • łyżki zwykłej mąki
  • bulion lub woda + bulion
  • łyżka puree
  • sól
  • pieprz
  • nasiona kminku
  • czerwony pieprz

Przygotowanie

Wieprzowinę pokroić w kostkę. Rozgrzej smalec i podsmaż drobno pokrojoną cebulę, aż się zarumieni. Dodaj posiekany czosnek, przyprawy i puree. Po chwili dodać paprykę i wymieszać. Wlać bulion i gotować prawie do miękkości. Wędzone mięso kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Gotuj przez chwilę i dodaj mąkę dobrze wymieszaną z odrobiną bulionu lub wody.

Dodać do mięsa i dusić jeszcze 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić przyprawami chilli i najlepiej podawać z pieczywem.

error: Treść zabezpieczona !!