Herbatka czosnkowo-laurowa na poprawę zdrowia. Przepis.

Spośród wielu naturalnych, łatwo dostępnych, a jednocześnie skutecznie działających produktów przyczyniających się do poprawy Twojego zdrowia, zdecydowanie pozytywnie wyróżnia się czosnek oraz liść laurowy.

Ten zdrowotny duet nie tylko pomoże Ci zrzucić zbędne kilogramy i zwiększyć odporność potrzebną do ochrony przed przeziębieniem i grypą. Bardzo dobrze sprawdzi się również w roli środka uśmierzającego ból zęba czy mięśni, w łagodzeniu innych stanów zapalnych, a także przy problemach trawiennych.

Dlaczego czosnek i liść laurowy?

Zalety obu roślin, zwłaszcza czosnku, są znane już od bardzo dawna, a ich połączenie potrafi jeszcze bardziej zwiększyć dobroczynne właściwości.

Czosnek, nie bez powodu, jest uważany za naturalny antybiotyk. Dzieje się tak za sprawą zawartej w nim allicyny, substancji czynnej o silnym działaniu bakteriobójczym. To dlatego tak skutecznie radzi sobie z bakteriami, zarówno tymi, które wywołują stany zapalne w jamie ustnej, jak i odpowiedzialnymi za podrażnienia błony śluzowej żołądka czy jelit.

A to jeszcze nie koniec prozdrowotnych możliwości czosnku. Dzięki zawartości wielu witamin (A, B, C, E), mikroelementów (siarki, żelaza, jodu, krzemu, selenu i chromu) oraz aminokwasów, czosnek, działając bezpośrednio na układ odpornościowy, stymuluje organizm do zwalczania infekcji. Jest także zalecany osobom chorującym na cukrzycę i alergikom.

Liść laurowy również odgrywa ważną rolę w ziołolecznictwie. Oprócz wspomagania trawienia i prawidłowej pracy wątroby, ma także zbawienny wpływ na funkcjonowanie stawów oraz całego układu kostnego. Jego działanie doceniają zwłaszcza osoby cierpiące na reumatyzm. Ponadto, liść laurowy, łagodzi problemy z oddychaniem i daje korzyści sercowo-naczyniowe.

Jak sporządzić napój czosnkowo-laurowy?

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe (suszone)
  • 0,5 l wody
  • miód (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Zagotuj wodę, dodaj liście laurowe i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Potem wrzuć do garnka zmiażdżony bądź drobno posiekany czosnek. Następnie zaparzaj pod przykryciem, aż napój osiągnie optymalną temperaturę. Odcedź, jeśli chcesz dodaj odrobinę miodu i napój gotowy. W okresie letnim można go pić całkiem schłodzony z dodatkiem np. ulubionych soków.

Najlepsze efekty daje picie dwóch szklanek dziennie. Jedną wypij rano, będąc jeszcze na czczo, a drugą przed snem. Taką kurację możesz bezpiecznie stosować przez tydzień. Później konieczna jest siedmiodniowa przerwa, po której ponownie można kontynuować picie herbatki, trzymając się zasady: tydzień piję – tydzień nie.

Przeciwwskazania

Picie napoju czosnkowo-laurowego w większych ilościach niż zalecane, może wywołać efekt odwrotny od zamierzonego i zamiast pomóc, zaszkodzić. Czosnek spożywany w dużych ilościach może wpływać na działanie niektórych przyjmowanych leków.

Natomiast nadmiar liścia laurowego prowadzi do powstania bólu głowy, przyczynia się do dolegliwości brzucha o charakterze skurczowym, a nawet może spowodować biegunkę. Z tych powodów, kobiety w ciąży powinny bardzo ograniczyć spożywanie tego napoju, a najlepiej całkiem z niego zrezygnować.

error: Treść zabezpieczona !!