Rewelacyjny smak, szybko i bez pieczenia: pyszny, miękki deser. To jest mistrzowskie dzieło

Uwielbiam ciasta, które nie wymagają pieczenia i są łatwe do zrobienia z gotowych składników. To są ciastka petitki z pysznym kremem budyniowym. Są zaskakująco łatwe do zrobienia i szybko znikają.

Składniki:

  • 500 g twarogu,
  • 375 ml kwaśnej śmietany,
  • 80 g budyniu waniliowego w proszku (zwykle w dwóch torebkach, ale gramatura może być różna).
  • 80 ml mleka
  • 200 g cukru pudru

Ciasto

  • 40 prostokątnych herbatników petit beurre
  • 180 ml mleka do nasączania

Polewa

  • 150 g mlecznej lub ciemnej czekolady
  • 150 ml ubitej śmietany
  • 100 g startej białej czekolady

Sposób przygotowania:

Twarożek łączę z cukrem. Połącz śmietanę z budyniem i mlekiem. Wmieszaj do niej twaróg. Kontynuuj miksowanie na niskich obrotach, aż uzyskasz gładką masę.

Wyłóż papierem do pieczenia blachę o wymiarach 20×30 cm. Nałóż niewielką ilość mleka na talerz. Zanurzaj ciastka po jednym w mleku, a następnie układaj je obok siebie na blasze do pieczenia.

Na herbatnikach rozsmarować połowę kremu, a następnie ułożyć na nich drugą warstwę zanurzonych ciastek. Gdy cała powierzchnia zostanie pokryta, posmarować ją drugą połową kremu, a następnie przykryć trzecią warstwą.

Polewę czekoladową należy dodać do ostatniej warstwy. Rozpuść czekoladę w mikrofalówce, a następnie dodaj do niej bitą śmietanę. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Czasami posypuję wierzch wiórkami białej czekolady. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Smacznego 🙂

error: Treść zabezpieczona !!