Idealna pasta z cukinii i marchewki gotowa w kilka minut. Tak pyszna, że rodzina poprosiła ją już trzeci dzień z rzędu.
Przepis na przepyszną pastę, która będzie genialnym dodatkiem na kolacją bądź śniadanie.
Smaczna i lekka, idealna na lato. Jest tak pyszna, że nawet dzieci pokochają jej smak, dzięki temu przemycisz do ich diety kolejne zdrowe warzywo.
Potrzebujesz:
- 450 – 500 g cukinii
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- sól do smaku
- czarny pieprz mielony do smaku
- koperek lub pietruszka do smaku
- 2 kawałki topionego sera (po 85 g)
Przygotowanie:
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Oczyść marchewki i zetrzyj je na drobnej tarce. Cukinię umyj, pokrój w kółka, a następnie na małe kawałki.
Wlej olej na patelnię, podgrzej i lekko podsmaż cebulę. Następnie dodaj startą marchewkę, możesz w razie potrzeby dodać więcej oleju. Smaż razem przez kilka minut i dopraw.
Dodaj cukinię na patelnię i wymieszaj. Przykryj pokrywką i duś przez około 10-12 minut, od czasu do czasu mieszając.
Możesz dodać więcej soli i przypraw. Zdejmij z ognia, przykryj pokrywką. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie posiekaj koperek lub pietruszkę. Mieszankę warzywną wraz z serem oraz ziołami przenieś do blendera i zmiksuj!
Gdy składniki są jednolite pasta jest gotowa.