Pij codziennie ten napój z imbiru – działa antywirusowo, wspomaga walkę z rakiem oraz obniża cholesterol

Kto zmaga się z przewlekłymi bólami stawów, czy mięśni, nie musi ich łagodzić przy pomocy syntetycznych farmaceutyków.

W naturze znajdziemy nie mniej skuteczny, a nieporównywalnie bezpieczniejszy, lek przeciwbólowy. I nie tylko. Imbir – bo o nim mowa – upora się z wieloma dolegliwościami.

Naukowcy dawno już udowodnili to, co jeszcze wcześniej wiedzieli amatorzy medycyny alternatywnej. Korzeń imbiru potrafi leczyć reumatoidalne zapalenie stawów i stany zwyrodnieniowe. A to zaledwie ułamek jego leczniczego potencjału.

Popularna przyprawa, stosowana przede wszystkim jako składnik pierników czy korzennych napojów, doskonale się sprawdzi, gdy jesteśmy przeziębieni, dopadła nas grypa, albo układ krwionośny nie funkcjonuje tak, jak powinien.

Przysłuży się także cukrzykom, gdyż obniża zawartość glukozy we krwi, oraz osobom z nadmiernie wysokim poziomem cholesterolu.

Od lat znany jest korzystny wpływ imbiru na przewód pokarmowy. Nie bez przyczyny dietetycy i lekarze polecają kobietom ciężarnym wypijać imbirową herbatę jako niezawodne remedium w przypadku porannych mdłości. Jakby tego było mało, w imbirze zawarte są substancje o potencjalnych właściwościach antynowotworowych.

Imbirowy eliksir

Możliwości leczniczego i kulinarnego wykorzystania imbiru są niezliczone. Przyprawę dodaje się praktycznie do wszystkiego.

Nieistotne, czy chodzi o ciasta lub desery, czy o dania wytrawne. Każdej potrawie wspaniały korzeń nada niepowtarzalnego orientalnego charakteru.

Oto przepis na rewelacyjny napój imbirowy – pijmy go dla zdrowia i dla przyjemności. 

  • 450 ml przefiltrowanej wody
  • 110 ml wody gazowanej
  • 200 g świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego
  • 225 g cukru
  • kilka kropli soku z limonki
  • kilka plastrów cytryny

Wody przefiltrowaną gotujemy, dodajemy imbir i trzymamy na niedużym płomieniu przez kilka minut. Zdejmujemy naczynie z ognia, odstawiamy na ok. 20 minut, po czym odcedzamy. Uzyskujemy w ten sposób płyn oraz odciśniętą imbirową masę.

Z niej i cukru przyrządzamy syrop:

1/2 kubka masy imbirowej mieszamy z 1/3 kubka płynu i gazowaną wodą; następnie wlewamy sok z limonki, po czym łączymy z resztą płynu. Plastry cytryny posłużą jako dekoracja, a przy okazji cenny dodatek witaminowy.

Na koniec rada: gdy się odchudzamy, powinniśmy zamiast cukru użyć któryś z jego naturalnych substytutów. Może być to chociażby ksylitol. Nie tylko jest o połowę mniej kaloryczny, ale też bezpieczny dla cukrzyków.

Ponadto sprzyja mineralizacji zębów i kości. Dzięki temu lecznicza moc napoju wzrośnie jeszcze bardziej.

error: Treść zabezpieczona !!