Jest niesamowicie kremowa, a jednocześnie nie ma w niej ani śmietany, ani twarogu: Tarta szarlotka.
To świetny sposób na wykorzystanie moich ulubionych owoców, jakimi są jabłka! Cała moja rodzina kocha ten deser. Szarlotka jest niesamowicie smaczna, tak delikatna, że rozpływa się w ustach!
Potrzebujesz:
- 1/2 kg mąki pszennej
- kostka margaryny lub masła
- 5 jajek
- 15 g cukru pudru (do białek)
- 12 g proszku do pieczenia
Nadzienie
- 1 kg startych jabłek
- cynamon do smaku
- starta skórka z 1 cytryny
- cukier puder lub miód do smaku
- Rozmiar blachy: 23 × 34 cm
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj nadzienie:
Jabłka zetrzyj na tarce i wymieszaj z cukrem lub miodem, skórką z cytryny i cynamonem. Jajka podziel na białka i żółtka. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę.
Żółtka ubij z miękkim masłem, przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na jej dnie ciasto (tylko jego 2/3, resztę odłóż na bok). Ułóż warstwę jabłek odciśniętych z nadmiaru soku, a kolejno pianę z białek. Wierzch posyp równomiernie startym pozostałym ciastem.