Jabłkowe tornado z czekoladą i kwaśną śmietaną. To ciasto, w którym od razu się zakochasz.
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz nic dobrego pod ręką? A może by tak zrobić wyśmienite ciasto, które na pewno Ci zasmakuje?
Jabłkowe tornado z czekoladą i kwaśną śmietaną. To ciasto, w którym od razu się zakochasz. Jest pyszne, a do tego proste w przygotowaniu, no i zajmuje mało czasu.
Czego potrzebujesz, aby zrobić to ciasto?
Przygotuj:
- 5 jabłek,
- 2 jajka,
- 1 szklankę mleka
- 1 szklankę cukru pudru,
- 2,5 szklanki mąki,
- pół szklanki oleju roślinnego,
- 2/3 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- opakowanie cukru waniliowego,
- opakowanie proszku do pieczenia,
- łyżeczkę sody oczyszczonej,
- 2 tabliczki czekolady,
- 2 szklanki śmietany,
- dżem lub konfiturę, które najbardziej lubisz.
Przygotuj również tarkę o grubych oczkach. Zetrzyj na niej umyte jabłka. Do miski wrzuć wszystkie wymienione składniki i wymieszaj.

Do powstałej masy dodaj stare jabłka i wymieszaj całość. Przygotuj foremkę do ciast, najlepiej o wielkości 30 x 40 cm, wysmaruj jej spód olejem lub masłem, a następnie wylej na nią ciasto.

Piecz je przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Tabliczki czekolady rozpuść i pozostaw do wystygnięcia, a następnie wymieszaj je ze śmietaną.

Powstała mieszanka świetnie nadaje się do posmarowania na wierzch ciasta. Ciasto możesz ozdobić również dżemem, cukrem pudrem, lub innym dodatkiem, który lubisz.