Oto przepis na niekonwencjonalny turecki omlet według tego przepisu zachwyci każdego smakosza.
Niekonwencjonalny turecki omlet według tego przepisu zachwyci każdego smakosza.
Składniki:
- 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 1 duża lub 2 mniejsze cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 zielona papryka
- sól, pieprz czarny mielony do smaku
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 6 gotowanych jajek
- pomidor
- ser twardy (mozzarella lub inny do smaku)
- tymianek, oregano i mielona czerwona papryka do smaku
Przygotowanie:
Delikatnie wlej oliwę z oliwek na patelnię i lekko usmaż posiekany czosnek.
Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę, kapary i zieloną paprykę, sól. Smażymy razem z czosnkiem, wszystko razem mieszając.
Jajko ubić trzepaczką, dodać mleko i wyrabiać w mące pszennej z dodatkiem ziół, soli i pieprzu. Gotowane jajka kroimy na pół. Pomidora myjemy i kroimy w cienkie kółka. Gdy warzywa na patelni zmiękną, zalej je przygotowaną mieszanką jajeczną.
Teraz uzupełnij plasterki pomidora i posyp tartym serem.
Gdy położymy ser na pomidorach, na każde koło ułożyć połowę ugotowanego jajka.
Jajka posyp suszonym tymiankiem i mieloną czerwoną papryką. Następnie posyp je startym serem.
Przykryj pokrywką i pozwól serowi całkowicie się roztopić. Wszystko gotowe.