Jogurtowe pączki bez drożdży: Chociaż nie robię już tradycyjnego zakwasu, ten przepis jest znany od ponad dziesięciu lat.

Z tego przepisu można zrobić domowe pączki jogurtowe.

Z tego przepisu powstają pyszne, delikatne pączki, które są łatwe do zrobienia. To pyszna przekąska.

Składniki:

  • 2 do 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 250 ml jogurtu białego
  • 5 łyżek stołowych cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Sól – szczypta
  • Olej do smażenia
  • Opcjonalnie: Posypać cukrem pudrem

Sposób przygotowania:

Użyj składników o temperaturze pokojowej. W misce wymieszaj jogurt, jajka i sól. Dodaj sodę oczyszczoną, 3 łyżki oleju i dobrze wymieszaj. Dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę do ciasta. Jeszcze raz wymieszaj ciasto. Po wymieszaniu ciasto powinno być elastyczne i sprężyste.

W razie potrzeby dodaj mąki lub trochę jogurtu lub mleka. Przykryj ciasto folią i pozostaw na 25 minut, aby odpoczęło. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj je na grubość ok. 1 cm.

Zrób pierścień z filiżanki. Następnie z każdego kubka zrób kolejny pierścień. W ten sposób uzyskasz klasyczny kształt pączka. Umieść pączki na dużej patelni i rozgrzej olej, aż staną się złotobrązowe. Przed podaniem połóż pączki na ręczniku.

Smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!