Ten kalafior w cieście jest smaczniejszy niż mięso: Cały obiad też gotowy w kilka minut! Po prostu zawiń go w tę mieszankę czosnkową!

Jeśli spróbujesz tego kalafiora już nigdy więcej nie przygotujesz go w inny sposób! Mega pyszny, obłędnie aromatyczny i przesmaczny! Genialny sposób, aby Twoje dzieci pokochały te zdrowe warzywo!

Potrzebujesz:

  • 500 g kalafiora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku
  • 130 g mąki pszennej
  • czerwona papryka
  • pietruszka
  • 1 jajko
  • 120 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 300 ml oleju

Na sos: 

  • 100 g śmietany lub jogurtu
  • 50 g majonezu
  • 50 g ketchupu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Przygotowanie:
Kalafiora umyj, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie razem z jednym ząbkiem czosnku i łyżką octu jabłkowego. Przykryj pokrywką i gotuj przez około 10 minut.

Wbij jajka do miski, dodaj mleko, wymieszaj. Posól, popierz, dodaj czerwoną mieloną paprykę oraz mąkę i dobrze ubij trzepaczką. Dodaj posiekaną pietruszkę i granulowany czosnek.

Ugotowany kalafior odcedź i rozgrzej olej na patelni. Warzywo obtocz w cieście i ułóż obok siebie na rozgrzanej patelni. Smaż około 5 minut na złoty kolor. Połóż na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wymieszaj składniki na sos i podawaj go z przygotowaną przekąską.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!