Ciasto kanapkowe – ulubiony przepis na domowe wypieki leniwych matek

Każda mama chce zapewnić swoim pociechom jak najzdrowsze, a jednocześnie najsmaczniejsze dania. W tym miejscu należy wspomnieć o cieście kanapkowym. Jest ono zdrowe, a jednocześnie pyszne i smakuje wszystkim – zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Składniki

  • 130 g masła,
  • 4 sztuki jajek,
  • 1 szklankę cukru,
  • 500 g twarożku,
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki kakao,
  • pół szklanki rodzynek,
  • skórki z cytryny do smaku,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • forma 20 x 20 cm.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Mąkę przesiać przez sito do miski i dodać do niej proszek do pieczenia.

W większym garnuszku rozpuścić 100 g masła, a następnie dodać do niego cukier oraz jedno opakowanie cukru wanilinowego. Dodać jedną łyżkę kakao i wymieszać do momentu otrzymania gładkiej masy. Następnie, dodać jedno jajko i ponownie wymieszać.

Na samym końcu dodać wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatać ciasto tak długo, aż nie przestanie lepić się do rąk. Z jednej trzeciej ciasta uformować kulkę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Formę wysmarować masłem, a następnie rozłożyć ciasto na całej jej powierzchni.

Rozpuścić pozostałe masło. Rozetrzeć twarożek widelcem, a jeśli jest zbyt kruchy – zmielić go. Oddzielić żółtka od białek z pozostałych 3 jajek. Białka włożyć do lodówki. Do twarożku dodać resztę cukru wanilinowego, cukru oraz rodzynki i bardzo dobrze wymieszać.

Żółtka roztrzepać, a następnie dodać to twarożku. Na wcześniej przygotowanym cieśnie, delikatnie położyć twarogowe nadzienie oraz wygładzić jego powierzchnię. Na tarce zetrzeć ciasto z zamrażarki i równomiernie rozprowadzić na warstwie twarogu. Piec ok. 50 minut w 180°C.

Do twarogowego nadzienia można dodać także orzechy, kandyzowane owoce oraz owoce suszone. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!