Mięso mielone i kapusta – pamiętaj, żeby mieć ich więcej, bo szybko znikną z Twojego stołu. Oto, jak przygotować idealny obiad.

Mięso mielone zapiekane na kapuście to szybki i łatwy obiad, ale także świetna propozycja na przekąskę do pracy.

Potrzebne składniki:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 kapusta
  • 1 cebula
  • 150g jogurtu naturalnego
  • Koncentrat pomidorowy 20g
  • Sól 10g
  • 5 g pieprzu czarnego
  • 5 g gałki muszkatołowej
  • 5 g oregano
  • 5 g czosnku granulowanego
  • 5 g papryka słodka
  • natka pietruszki 5 g
  • 5 g szczypiorku

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.

Najpierw pokrój kapustę na około półcalowe plasterki i ułóż je na blasze do pieczenia.

Następnie zmielić mięso i połączyć je z drobno posiekaną cebulą i przyprawami.

Tak przygotowanym farszem posmarować każdy plaster kapusty.

W misce wymieszać jogurt naturalny z koncentratem pomidorowym, natką pietruszki i szczypiorkiem.

Tak przygotowanym sosem posmarujemy mięso mielone.

Piec przez około 45 minut w rozgrzanym piekarniku.

error: Treść zabezpieczona !!