Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące kiszonej kapusty. Jak ją kisić i smakować, jak długo fermentuje kapusta i jak ją stosować

Kiszona kapusta to ważny pokarm na zimę i wczesną wiosnę. Zawiera dużą ilość witaminy C oraz substancji korzystnych dla naszej mikroflory jelitowej. Smakuje bardzo dobrze, a domowy jest najlepszy, jeśli jest dobrze zrobiony.

Oto odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące kiszonej kapusty. Przypomnimy, kiedy i jak jest przygotowywany, czym go aromatyzować, jak długo fermentuje, jak długo trwa, jak go ugotować i między innymi po czym rozpoznać, że jest zepsuty.

Jak przyprawić kiszoną kapustę

Do 10 kg bułki tartej dodaj 100-150 g soli, 20 g kminku i 150 g cienko pokrojonej cebuli. W zależności od zwyczaju lub regionu możemy dodać koperek, ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę, jałowiec. Ćwiartki jabłek, starta lub pokrojona w kostkę marchew, jeżyny itp. również poprawią mieszankę kapusty.

Konieczne jest dokładne zapakowanie kapusty do pojemników, aby zapobiec przedostawaniu się powietrza i umożliwić prawidłowe przefermentowanie kapusty.


error: Treść zabezpieczona !!