Do większego garnka wlej 3 litry wody i wszystkie przyprawy oprócz papryki i suszonych grzybów. Gotujemy i po około 30 minutach dodajemy kiszoną kapustę.
W ten sposób gotujemy pod przykryciem kolejną godzinę, po czym dodajemy posiekaną karkówkę. Na osobnej patelni na oleju lub tłuszczu podsmaż cebulę, dodaj łopatkę wieprzową, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kilka minut.
Następnie całą mieszaninę wrzucamy do garnka i wrzucamy śliwki do kapusty. Gotuj ponownie przez około godzinę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku.
Maść możemy zachować na później. Alternatywnie możemy na maści podsmażyć jeszcze jedną cebulę i dodać ją do kapusty. Dodaj skwarki do kapusty. Całość jeszcze chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 24 godziny. Następnego dnia ponownie zagotowujemy starzoną kapustę, dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i starte ziemniaki. Gotuj przez około 30 minut.
Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, zostawiamy na ogniu jeszcze kilka minut, mieszamy i kapuśniak gotowy. Im dłużej odstawisz, tym będzie smaczniejszy! Jeśli chcesz, żeby kapusta była cieńsza, dodaj więcej wody.