Nie znajdziesz tego przepisu nigdzie indziej – Ciasto na kefirze które przygotujesz w 5 minut.
Chcąc przygotować coś słodkiego do kawy dla domowników lub na przyjście gości wcale nie trzeba pędzić do ciastkarni bo cukiernicze wyroby, czy produkować stosy brudnych naczyń i inwestować w to pokłady czasu, którego nie posiadamy.
W takich sytuacjach wystarczy sięgnąć po podstawowe produkty spożywcze znajdujące się w naszym domu i przygotować jeden z prostych i szybkich przepisów na ciasto, któremu podoła zarówno osoba z doświadczeniem w pieczeniu ciast, jak i kompletny laik w tym temacie, który chciałby rozpocząć swoją cukierniczą przygodę od czegoś łatwego, dodającego wiary w siebie.
Takim ciastem jest właśnie ciasto na kefirze, którego uniwersalność zadowoli każdego, nawet najwybredniejszego gościa czy domownika, a smak można dodatkowo urozmaicić o słodycz rodzynek.
Zatem, bez zbędnych wstępów, zaczynajmy!
Składniki
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka kefiru
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g rodzynek
- 1 łyżka masła
- 10 g proszku do pieczenia
Przygotowanie
Jajka, cukier i kefir połącz ze sobą za pomocą miksera. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.
Wciąż mieszając stopniowo dodawaj mąkę. Kiedy wsypiesz już całą, dodaj proszek do pieczenia i rodzynki. Całość dokładnie ze sobą wymieszaj.
Posmaruj formę do pieczenia masłem i wlej przygotowane wcześniej ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż ciasto i piecz przez 30 – 35 min.