Każdy się zajada chrupiącymi kiszonymi ogórkami. Popisowa przekąska na każdej imprezie domowej.

Niedawno znalazłam genialny przepis na idealnie pyszne kiszone ogórki. Zawsze wychodzą chrupiące!

Moje dzieci wciąż proszą o dokładkę. Są one świetnym dodatkiem do wielu sałatek, ale idealnie sprawdzą się też jako przystawka do ryb i mięsa wszelkiego rodzaju.

SKŁADNIKI NA 3 LITROWY SŁOIK

  • ogórki
  • 2 łyżki stołowe soli
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • liście porzeczki i chrzan
  • liście laurowe
  • parasole kopru
  • ziarna czarnego pieprzu
  • czosnek

PRZYGOTOWANIE

Na dnie słoika połóż liść chrzanu, kilka liści porzeczki i 1 parasol kopru.

Następnie dodaj dwa ząbki czosnku, 2-3 czarne ziarna pieprzu i liść laurowy. Teraz ciasno włóż ogórki do słoika. Zalej je wrzątkiem, pozostaw na 10 minut, a następnie odlej wodę. Następnie wlej wrzącą wodę z powrotem do słoików i pozostaw na kolejne 10-15 minut.

Wlej schłodzoną wodę do rondla, użyjemy jej do przygotowania marynaty. Aby zrobić marynatę, rozpuść sól, cukier i kwasek cytrynowy w wodzie. Gdy marynata się zagotuje, zalej nią ogórki. Zakręć słoiki, zawiń je w koc i pozwól, aby powoli ostygły.

Gotowe! Ogórki według tego przepisu są pyszne, a co najważniejsze – chrupiące. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!