Moje dzieci wciąż proszą o dokładkę. Są one świetnym dodatkiem do wielu sałatek, ale idealnie sprawdzą się też jako przystawka do ryb i mięsa wszelkiego rodzaju.
Na dnie słoika połóż liść chrzanu, kilka liści porzeczki i 1 parasol kopru.
Następnie dodaj dwa ząbki czosnku, 2-3 czarne ziarna pieprzu i liść laurowy. Teraz ciasno włóż ogórki do słoika. Zalej je wrzątkiem, pozostaw na 10 minut, a następnie odlej wodę. Następnie wlej wrzącą wodę z powrotem do słoików i pozostaw na kolejne 10-15 minut.
Wlej schłodzoną wodę do rondla, użyjemy jej do przygotowania marynaty. Aby zrobić marynatę, rozpuść sól, cukier i kwasek cytrynowy w wodzie. Gdy marynata się zagotuje, zalej nią ogórki. Zakręć słoiki, zawiń je w koc i pozwól, aby powoli ostygły.