Szybki przepis na kiszoną kapustę — idealny smak
Oto przepis na pyszną, zdrową i szybką w wykonaniu kapustę kiszoną.
Pomysł na kiszenie kapusty bez konieczności posiadania beczki od razu przypadł mi do gustu. Jeśli masz chęć, możesz jednorazowo ukisić dużą ilość kapusty i zrobić zapasy do domowej spiżarni, a jeśli nie to przygotować pojedyncze słoje.
Co jest Ci potrzebne do przygotowania kapusty:
- Sól, potrzebujesz 20g soli na 1 kg kapusty
- Kapusta,
- Szklane słoiki z zakrętkami, na 1 główkę kapusty 4 słoiki
Przygotowanie kapusty jest naprawdę ekspresowe.
Poszatkowaną kapustę należy posolić zgodnie z podanymi wyżej proporcjami i wymieszać. Kapustę odkładamy i swobodnie możemy zająć się czymś innym.
Po 12 godzinach gotową kapustę przekładamy do przygotowanych wcześniej słoików.
Zakręcone słoje odstawiamy do spiżarni w temperaturze pokojowej i uzbrajamy się w cierpliwość. Po około 7 dniach można zacząć rozkoszować się smakiem domowej kiszonej kapusty.
Przepis jest idealnym dowodem na to, że najprostsze przepisy są zawsze udane i najlepsze.