Szybki przepis na kiszoną kapustę — idealny smak

Oto przepis na pyszną, zdrową i szybką w wykonaniu kapustę kiszoną.

Pomysł na kiszenie kapusty bez konieczności posiadania beczki od razu przypadł mi do gustu. Jeśli masz chęć, możesz jednorazowo ukisić dużą ilość kapusty i zrobić zapasy do domowej spiżarni, a jeśli nie to przygotować pojedyncze słoje.

Co jest Ci potrzebne do przygotowania kapusty:

  • Sól, potrzebujesz 20g soli na 1 kg kapusty
  • Kapusta,
  • Szklane słoiki z zakrętkami, na 1 główkę kapusty 4 słoiki

Przygotowanie kapusty jest naprawdę ekspresowe.

Poszatkowaną kapustę należy posolić zgodnie z podanymi wyżej proporcjami i wymieszać. Kapustę odkładamy i swobodnie możemy zająć się czymś  innym.

Po 12 godzinach gotową kapustę przekładamy do przygotowanych wcześniej słoików.

Zakręcone słoje odstawiamy do spiżarni w temperaturze pokojowej i uzbrajamy się w cierpliwość. Po około 7 dniach można zacząć rozkoszować się smakiem domowej kiszonej kapusty.

Przepis jest idealnym dowodem na to, że najprostsze przepisy są zawsze udane i najlepsze.

Smacznego.

error: Treść zabezpieczona !!