Są takie same jak w szkolnej stołówce, z tłuczonymi ziemniakami. To danie było najprawdopodobniej najbardziej lubiane. Ten tradycyjny przepis pochodzi od szefa kuchni.
Ten przepis przekazała mi moja mama. Wyjaśnia, dlaczego mięso i chleb są tak pyszne. Ten przepis nie zawiera ani jednego jajka. Duża ilość klopsików użytych w tym przepisie sprawiła, że nie można było ich usmażyć na patelni, lecz upiec w piekarniku.
Najpierw pokrój chleb na kawałki. Następnie usuń z niego skórkę. Aby przygotować okruchy, wysusz skórkę chleba w piekarniku. Pozwól chlebowi ostygnąć w piekarniku przez kilka minut, zanim dodasz wodę lub mleko do miękkiego środka.
Do zmielenia mięsa użyj maszynki do mielenia mięsa lub blendera. Można też użyć gotowego mięsa mielonego. Cebulę należy umyć i drobno posiekać.
Do mięsa można dodać rozmiękczony chleb. Bułkę tartą można przygotować ze skórki suszonego chleba.
Mięso mielone, cebulę, sól i przyprawy wymieszać. Wmieszaj bułkę tartą. Mieszaj dalej, aż masa będzie gładka. Teraz możesz przygotować klopsiki. Weź kawałek mięsa mielonego i uformuj go w klopsik. Następnie obtocz go w bułce tartej.
Pojedyncze klopsiki nie powinny przekraczać 1,5 cm grubości. Dzięki temu będą się równomiernie piec i nie przypalą się. W domu robimy o wiele mniej klopsików niż na stołówce. Można je usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku.