Luksusowy i smaczny przysmak na obiad. Czy kiedykolwiek jadłeś klopsy ziemniaczane: Poznaj przepis
Doskonały obiad z ziemniakami i mięsem mielonym, który również przebije klasyczne smażone klopsy.

Składniki:
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki papryki
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
Na ciasto ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 50 g masła
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 100 g startego sera cheddar
Panierka:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka bułki tartej
- 3 jajka
- sól – 1/2 łyżki
Sos:
- 250 g jogurtu
- 1 łyżka musztardy
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- 3 gałązki kopru
- papryczka chili
- słodka kukurydza
- keczup
Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy mięso mielone. Dopraw solą i przyprawami, dodaj drobno posiekaną lub startą cebulę, ser, bułkę tartą, olej.

Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę i dobrze wymieszaj.

Z mieszanki formujemy podłużne klopsiki.

Smażyć na patelni na złoty kolor.

Ugotowane ziemniaki wymieszać razem z masłem i startym serem.

Dopraw solą i przyprawami.

Klopsiki zawijamy w ciasto ziemniaczane.

Formujemy wszystkie klopsy w ciasto ziemniaczane.

Przygotujemy trzy miski z ubitymi jajkami, mąką i bułką tartą.

Najpierw obtaczamy w mące, później w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażyć w odpowiedniej ilości oleju na złoty kolor.

Aby przygotować sos mieszamy wszystkie składniki – jogurt, przyprawy, musztardę, zioła i kukurydzę.

Klopsiki podawane są z sosem jogurtowym.
