Kotleciki z kurczaka z pieczarkami i serem – W sklepie tego nie kupisz, lepiej zapisz przepis.

Mięso z kurczaka można przetwarzać na różne możliwe sposoby.

Jednym z takich sposobów mogą być te zabawne kotleciki. Kawałki kurczaka zmieszane z grzybami, serem, kwaśną śmietaną i ziołami. Są świetne, świeże, ciepłe, ale także zimne.

Składniki

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 4-5 grzybów (w zależności od wielkości)
  • 50-70 g startego sera
  • 2 jajka
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • suszony lubczyk
  • mielony pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Proces przygotowania

Mięso pokroić na jak najmniejsze kawałki, grzyby zetrzeć na grubej tarce. Mięso wymieszać z solą, pieprzem, miodem i sosem sojowym. Dodać jajka, śmietanę i ser. Wszystko wymieszaj i odstaw na 1-2 godziny. Przed smażeniem wymieszać z grzybami.

Grzyby można dodać od razu, jednak puszczą trochę wody i masa będzie rzadsza. W takim przypadku dodaj 2 łyżeczki mąki. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy łyżką kotleciki i formujemy kotleciki. Smażymy powoli z obu stron. Podawać na ciepło, są również dobre na zimno.

error: Treść zabezpieczona !!