Kotleciki z kurczaka z pieczarkami i serem – W sklepie tego nie kupisz, lepiej zapisz przepis.
Mięso z kurczaka można przetwarzać na różne możliwe sposoby.
Jednym z takich sposobów mogą być te zabawne kotleciki. Kawałki kurczaka zmieszane z grzybami, serem, kwaśną śmietaną i ziołami. Są świetne, świeże, ciepłe, ale także zimne.
Składniki
- 2 duże piersi z kurczaka
- 4-5 grzybów (w zależności od wielkości)
- 50-70 g startego sera
- 2 jajka
- 200 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- suszony lubczyk
- mielony pieprz
- sól
- olej do smażenia
Proces przygotowania
Mięso pokroić na jak najmniejsze kawałki, grzyby zetrzeć na grubej tarce. Mięso wymieszać z solą, pieprzem, miodem i sosem sojowym. Dodać jajka, śmietanę i ser. Wszystko wymieszaj i odstaw na 1-2 godziny. Przed smażeniem wymieszać z grzybami.
Grzyby można dodać od razu, jednak puszczą trochę wody i masa będzie rzadsza. W takim przypadku dodaj 2 łyżeczki mąki. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy łyżką kotleciki i formujemy kotleciki. Smażymy powoli z obu stron. Podawać na ciepło, są również dobre na zimno.