Letnie kotleciki na smukłą talię z piekarnika. Bez grama oleju. Jem i nie boję się, że przytyję
Smakołyki zapewne każdy lubi jeść. Są one idealnym dodatkiem np. na stół podczas przyjęcia. Można do nich dać ulubione dodatki.
Jednym z nich może być kapusta, która słynie ze swoich cennych i zdrowych właściwości. Te kotleciki są o tyle dobre zwłaszcza dla osób, które dbają o sylwetkę, ponieważ wykonuje się bez dodatku mąki oraz chleba!

Dla utrzymania konsystencji zaleca się dodanie twarogu. Danie nadaje się również do przyrządzenia w lecie, ponieważ nie jest zbyt ciężkie w smaku.
Ponadto, tych kotlecików nie piecze się jak standardowych mielonych na patelni z tłuszczem tylko w piekarniku, dzięki jeszcze bardziej są one zdrowsze, smaczniejsze i przede wszystkim lżejsze. Zapewne nikt ich nie odmówi, aby spróbować! Warto wypróbować ten przepis!
Składniki:
- 600 g mielonego mięsa z kurczaka,
- 200 g białej kapusty,
- 80 g twarogu,
- 1 jajko,
- 1/2 pęczka koperku,
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
- 1/2 łyżeczki chmielu suneli,
- czarny pieprz do smaku,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Mielone mięso wymieszać z sypkimi składnikami, czyli z solą, czosnkiem, chmielem, a także z czarnym pieprzem. Młodą kapustę dokładnie umyć, osuszyć, a następnie poszatkować.

W osobnym naczyniu połączyć twaróg z jajkiem i dodać tę mieszaninę do mięsa z kurczaka z przyprawami.
Zwilżyć ręce w wodzie i odrywać kawałki mięsa z dodatkami po czym formować małe kotleciki. Układać je w odstępach na przygotowanej blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem.