Kotlety „Ptasie mleczko” – Tak przygotowanych nigdy nie jadłaś. Sprawdzone danie mojej teściowej.
Przepis na kotlety od teściowej. Poczuj ich niesamowity smak, bo jeszcze takich nie jadłeś !
Ptasie mleczko kojarzy się z czymś lekkim, delikatnym i niezwykle pysznym. Nie przypadkowo właśnie te kotlety nazywają się właśnie w ten sposób.

Potrzebne składniki:
- Mielone mięso z kurczaka – 500 g
- Pieczywo pszenne – 2 lub 3 kromki
- Cebula – 1 sztuka
- Jajko – 2 sztuki
- Jajka na twardo – 2 sztuki
- Koperek lub pietruszka
- Mleko – 200 ml
- Mąka – 1/2 szklanki
- Starty ser – 100 g
- Masło – 20 g
- Sól, pieprz – wedle własnego uznania
- Soda oczyszczona – szczypta
Sposób wykonania:
Przed przystąpieniem do pracy namoczyć pieczywo w połowie podanej w przepisie ilości mleka. Odcisnąć z nadmiernej ilości mleka i dodać do niego posiekaną drobno cebulą.
Doprawić do smaku i dokładnie ze sobą połączyć. W międzyczasie zrobić wypełnienie kotletów. W jego skład wchodzą wymieszane ze sobą ugotowane jajka, żółty ser oraz masło starte na tarce oraz zioła.

Z mięsa mielonego zrobić kotlety, po czym w jego środku zrobić dziurę, w którą należy włożyć wcześniej przygotowany farsz. Ścisnąć krawędzie i uformować ostateczny kształt.
W następnym kroku połącz ze sobą dwa jajka i pozostałą część mleka oraz mąkę, sodę. Wszystko doprawić niewielką ilością soli i pieprzu. Umoczone w powstałej mieszance kotlety smażyć na patelni.
