Kotleciki z cukinii, ziemniaków i marchwi: zamień mięso na warzywa, samo zdrowie i świetny smak.

Warzywa powinny być codzienną częścią naszej diety. Oczywiście najzdrowsze są w stanie surowym, ale jeśli masz małych niejadków w domu, musisz ich przechytrzyć. Doskonale w tym przypadku sprawdzi się to danie!

Potrzebujesz:

  • 2 łyżki mąki
  • 2 cukinie
  • 1 marchewka
  • 1 duży ziemniak
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • mąka do obtoczenia

Przygotowanie:

Najpierw obierz wszystkie przygotowane warzywa. Następnie zetrzyj cukinię na tarce, posól i odstaw, aby wypuściła sok.

Należy go później odcisnąć i wylać. Do osobnej miski wrzuć drobno startą marchewkę i posiekaną cebulę. Ziemniaka zetrzyj na tarce, odciśnij sok i dodaj do marchewki i cebuli. Teraz dodaj cukinię, jajka i wszystko razem wymieszaj. Dodaj także granulowany czosnek.

Posól, popieprz i oprósz mąką, dobrze wymieszaj. Mokrymi rękami uformuj małe kotlety, obtocz każdego w mące i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe kotlety połóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Do tego dania polecam również sos śmietanowy, który można bardzo łatwo przygotować. Wystarczy, że wymieszasz kilka łyżek kwaśnej śmietany z posiekanym koperkiem i czosnkiem.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!