Znika szybko, gdy tylko postawię ją na stole – Pyszna przekąska z cukinii.

Z cukinii można przyrządzić wiele prostych i pysznych dań.

Ta pyszna i pachnąca przekąska jest zrobiona z ciasta drożdżowego. Zachwyci Twoich gości.

Oto składniki do przygotowania ciasta

  • 2 cukinie
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • Pół kubka drożdży
  • Pół łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

  • 150g cukinii
  • 150g cebuli
  • 50g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • Do ciasta dodaj jeszcze 1 jajko do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Połącz drożdże, cukier, ciepłe mleko i łyżkę mąki. Pozostawić na 15 minut, aby ciasto odpoczęło, a następnie przystąpić do pracy. Zetrzyj cukinię na tarce i posól do smaku. W misce połącz startą cukinię z mąką, śmietaną, białkiem jajka i zaczynem drożdżowym. Wymieszaj składniki razem w misce. Przykryj ją plastikową folią i pozostaw do wyrośnięcia.

Cukinię posól i wyciśnij jak zwykle. Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju. Wymieszaj miękkie masło i podsmażoną cebulę z tartą cukinią. Wszystko połączyć.

Ciasto powinno być wyrośnięte. Rozwałkuj je na posypanej mąką powierzchni. Rozłożyć 1/3 mieszanki cukiniowej na cieście. Ciasto należy zwinąć w kulkę. Po jej rozwałkowaniu rozprowadzić na cieście pozostałą część nadzienia. Kontynuować proces. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Szklanką wycinać kółka, a następnie rozwałkować ciasto na grubość 1,5 cm.

Jeśli nie masz czasu na przygotowanie ciasta, wymieszaj je z nadzieniem i rozwałkuj. Następnie od razu wykrój krążki. Krążki z ciasta należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 25 minut.

Przed pieczeniem możesz posypać placki na wierzchu ziarnami słonecznika, pestkami dyni lub innymi ulubionymi ziołami.

error: Treść zabezpieczona !!