Pyszne dietetyczne kotlety z kurczaka z cukinią. Upiecz w piekarniku, będzie jeszcze zdrowsze.

Latem zwykle nie chcesz jeść zbyt obfitych i tłustych potraw. Upał skłania nas do wyboru warzyw, owoców i lżejszych posiłków. Ale wielcy miłośnicy mięsa nie umieją się często bez niego obejść. Dlatego mam dla nich wspaniały przepis na lato: kotlety z kurczaka z cukinią. Są soczyste i nie obciążają żołądka. Po prostu pyszne!

Kotlety z kurczaka z cukinią

Składniki

  • 1 kg fileta z kurczaka
  • 2 małe cukinie
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • kilka gałązek koperku lub pietruszki
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku

Przygotowanie

Najpierw musisz zetrzeć cukinię na tarce, a następnie ją posolić i odstawić.

Teraz przepuść filet przez maszynkę do mięsa. Dodaj do niego sól, pieprz i przyprawy. Drobno posiekaj warzywa i przeciśnij czosnek przez praskę. Następnie dodaj jajko i wszystko wymieszaj. Mięso mielone należy dobrze wymieszać ręcznie, aby skleiło się w jednolitą masę.

Do mięsnej masy dodaj odciśniętą z nadmiaru płynów cukinię i wymieszaj.

Jeśli zauważysz, że mięso mielone jest za mało zwarte, możesz dodać 1 łyżkę mąki lub skrobi ziemniaczanej.

Następnie z masy uformuj kotleciki. Rozgrzej olej na patelni. Smaż je przez 3-4 minuty z każdej strony. Następnie włóż je wszystkie na patelnię, podlej wodą i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.

Jeśli chcesz może także przyrządzić kotlety w piekarniku, zamiast smażyć je w tradycyjny sposób. Możesz zrobić do nich np. lekki sos śmietanowy z ziołami i czosnkiem.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!