Krem o konsystencji chmurki, idealny do dekorowania, wypełniania, a przede wszystkim o niepowtarzalnym smaku. Przepis.
Krem to ważny element niejednego wypieku. Warto zatem wiedzieć, jak go przygotować szybko i sprawnie, a do tego, by był odpowiedniej konsystencji i smaku. Dziś zatem prezentujemy wspaniały krem paryski.
Krem ten jest pyszny, delikatny i idealnie nadaje się do ozdabiania czy jako nadzienie. Zamierzamy przedstawić dwa dobre i proste sposoby na jego przygotowanie.
Wersja 1
Składniki:
- 250 ml śmietanki 30 %
- 30 dag cukru pudru
- 30 dag masła
- 15 dag kakao
Wykonanie
Śmietankę wlej do garnka, dodaj cukier i zagotuj. Mieszaj od czasu do czasu, aż płyn osiągnie 115 st. C. Będzie to trwało ok. 5-7 minut. Zdejmij z ognia, dodaj kakao i mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj masło, wymieszaj i wystudź. Włóż do lodówki nawet na całą noc, by osiągnęła właściwą gęstość. Następnego dnia możesz z niej korzystać.
Wersja 2
Składniki:
- 250 ml śmietanki 30%
- 100 g czekolady
Wykonanie:
Śmietankę podgrzej w garnku. Dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia czekolady. Potem zaczekaj aż do zagotowania, zdejmij garnek z ognia. Pozostaw do wystygnięcia, a następnie w lodówce przez min. 12h.
Jak zostało już wspomniane, taka masa idealnie nadaje się do ozdabiania wypieków czy ich nadziewania. Smakuje wyśmienicie i sprawi, że każde dzieło będzie jeszcze wspanialsze. A zatem z pewnością powinniście skorzystać z jednego z naszych przepisów.