Krem karmelowy z wanilią i skondensowanym mlekiem jest idealny do klasycznego ciasta miodowego oraz innych ciast i wypieków. Mogą być nim również nadziewane eklery itp. Wanilię najlepiej wybrać w lasce, ale możesz zastąpić ją esencją jeśli nie masz jej w domu. Mleko skondensowane powinno być gotowane.
Przetnij laskę wanilii ostrym nożem na pół i usuń z niej nasiona. Umieść wanilię w garnuszku z mlekiem. Włóż do lodówki na kilka godzin. Połącz zimne mleko, cukier i mąkę, aby nie było grudek. Podgrzej w kąpieli wodnej lub na kuchence.
W tym przypadku stale mieszaj masę trzepaczką, aby się nie przypaliła ani nie zagotowała. Gotuj do momentu, aż zgęstnieje. Zdejmij miksturę z ognia, lekko ostudź. Następnie wymieszaj ją z miękkim masłem i gotowanym skondensowanym mlekiem. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.