Kurczak pieczony w kefirowej marynacie – już nigdy nie wychodzi suchy. Obłędny w smaku.

Z tym przepisem kurczak już nigdy nie wyjdzie suchy. Ważne, by dodać jeden, kluczowy składnik. Poznaj mój przepis na aromatyczne i soczyste pieczone mięso z kurczaka. Ten smak pokocha każdy w Twojej rodzinie.

By uzyskać delikatne i soczyste mięso, do marynaty należy użyć kefiru. To sprawi, że mięso po upieczeniu będzie wyśmienite!

Składniki:

  • Pałki lub udka z kurczaka (ok 700 g)
  • Kefir (200 ml)
  • Czosnek (3 ząbki)
  • Musztarda (łyżeczka)
  • Papryka czerwona
  • Sól
  • Oliwa

Przygotowanie:

Udka przed marynowaniem należy oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i pozostawić do osuszenia. Następnie można umieścić je w naczyniu żaroodpornym. By mięso nie przywierało do szkła trzeba delikatnie skropić boki i spód oliwą.

Na mięso kładziemy pokrojoną w piórka cebulę i poszatkowany czosnek. Kefir przelej do miseczki, dodaj musztardę, łyżeczkę papryki, odrobinę soli. Wymieszaj i przelej marynatę do formy z kurczakiem.

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i po nagrzaniu rozpoczynamy pieczenie. Około 50-60 minut powinno wystarczyć.

Upieczonego kurczaka serwować z kaszą, ziemniakami lub surówką. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!