Kurczak pieczony w kefirowej marynacie – już nigdy nie wychodzi suchy. Obłędny w smaku.
Z tym przepisem kurczak już nigdy nie wyjdzie suchy. Ważne, by dodać jeden, kluczowy składnik. Poznaj mój przepis na aromatyczne i soczyste pieczone mięso z kurczaka. Ten smak pokocha każdy w Twojej rodzinie.
By uzyskać delikatne i soczyste mięso, do marynaty należy użyć kefiru. To sprawi, że mięso po upieczeniu będzie wyśmienite!

Składniki:
- Pałki lub udka z kurczaka (ok 700 g)
- Kefir (200 ml)
- Czosnek (3 ząbki)
- Musztarda (łyżeczka)
- Papryka czerwona
- Sól
- Oliwa
Przygotowanie:
Udka przed marynowaniem należy oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i pozostawić do osuszenia. Następnie można umieścić je w naczyniu żaroodpornym. By mięso nie przywierało do szkła trzeba delikatnie skropić boki i spód oliwą.

Na mięso kładziemy pokrojoną w piórka cebulę i poszatkowany czosnek. Kefir przelej do miseczki, dodaj musztardę, łyżeczkę papryki, odrobinę soli. Wymieszaj i przelej marynatę do formy z kurczakiem.
