Kurczak po arabsku – wyjątkowo smaczny obiad. Rewelacyjny smak, każdemu zasmakuje
Filety z piersi kurczaka to mięso cieszące się dużą popularnością i goszczące na polskich stołach bardzo często. Jest delikatne, zdrowe, ma dużo białka i atrakcyjną cenę.
W towarzystwie odpowiednich dodatków prezentuje się bardzo kusząco i smakowicie. Wypróbujcie koniecznie przepis na kurczaka po arabsku na wyjątkowo smaczny obiad.
Składniki
- Filet z kurczaka 500 g
- Jajko 2 szt.
- Cebula 3 szt.
- Czosnek 1 ząbek
- Mąka pszenna 50 g
- Masło 60 g
- Woda 200 ml
- Sok z cytryny 1 łyżeczka
- Zioła do smaku
- Sól do smaku
- Czarny pieprz do smaku
- Przyprawa do kurczaka do smaku
- Olej słonecznikowy 4 łyżki
Przygotowanie
Filet należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić mięso na mniejsze kotlety.

Następnie należy przygotować marynatę do mięsa. W tym celu należy posiekać czosnek, zioła, dodać przyprawy, sok z cytryny i wodę.
Gotową mieszanką należy zalać mięso w miseczce, którą należy przykryć folią spożywczą. Mięso należy odstawić do lodówki na dwie godziny. Cebulę należy posiekać i podsmażyć na maśle.

Jajka wbić do miski, roztrzepać, dodać przyprawy, podsmażoną cebulkę i dokładnie wymieszać. Mięso należy obtaczać po kolei w mące i mieszance cebulowo-jajecznej, dokładnie obsmażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru.

