Kurczak po francusku – prosty przepis na rodzinny obiad. Tak dobry, że robię prawie co każdy weekend
Jesteś miłośnikiem kurczaka i poszukujesz ciekawych, prostych przepisów na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi?
Ten sposób na przygotowanie fileta z piekarnika z pewnością przypadnie Ci do gustu. Soczyste, delikatne mięso w połączeniu z ciągnącym się serem i słodyczą owoców to idealny zestaw na sukces kulinarny!
Fileta z kurczaka kochamy wszyscy – jest najdelikatniejszym i najprostszym w przyrządzeniu mięsem, a dodatkowo można z niego przygotować naprawdę wiele ciekawych dań.
Oto jedno z nich – filet z piersi kurczaka zapiekany w piekarniku z serem i owocami. Tego będziesz potrzebować do stworzenia dania:
- 2 filety z kurczaka,
- 2 pomidory,
- 2 cebule,
- 100g twardego sera,
- 1 jajo,
- jogurt naturalny lub śmietana kwaśna (1 łyżka)
- przyprawy do smaku (m.in. sól, pieprz, bazylia, majeranek).
Ten przepis na mięso z kurczaka jest naprawdę prosty i szybki w wykonaniu – nie potrzebujesz zbyt wielu składników ani czasu, by zachwycić swoich gości.
Jak przygotować zapiekanego fileta krok po kroku?
Filety z kurczaka pokrój na cienkie plasterki i dokładnie rozbij – nie zapomnij także o opłukaniu ich. W miseczce roztrzep jajko, dodaj do niego przyprawy i posmaruj mieszaniną kurczaka.
Pomidory pokrój na cienkie plasterki, a cebulę najlepiej zetrzyj na tarce – dzięki temu uzyskasz bardziej intensywny smak niż podczas krojenia w plastry.
Przygotuj blaszkę do pieczenia – posmaruj ją olejem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia.
Ułóż filety na blasze i nałóż na nie kolejne warstwy – najpierw cebulę, następnie pomidory oraz jogurt lub śmietana. Na samym końcu posyp filety serem, który uprzednio starłaś/eś na tarce.
Dodatkowo, możesz wedle uznania dodać także jabłka, gruszki lub ananasa – pokrojone w cienkie plastry owoce ułóż na warstwie sera przed włożeniem blachy do piekarnika.