Pokrój kurczaka, polej sosem czosnkowym…pyszny smak, nie do opisania. Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego

Kurczak w sosie śmietanowo – czosnkowym jest prostym daniem, które przygotowuje się w piekarniku.

To idealna propozycja na pyszny obiad, a nawet sycącą kolację. Świetnie wkomponuje się ten posiłek nawet na świąteczny stół. Zapewne każdemu będzie smakować to aromatyczne danie.

Składniki:

  • 2 sztuki piersi z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 1 pomidor,
  • oliwa z oliwek.
  • 150 ml śmietany 30%,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka ulubionych ziół,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • oregano,
  • papryka,
  • curry,
  • chili,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć w ręczniku papierowym i pokroić w kostkę.

Posypać je solą, a następnie dokładnie wymieszać. Fileta z kurczaka umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Jajka wbić do miseczki, a potem dodać do nich śmietanę wraz z dodatkiem przypraw i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać składniki, a następnie gotowym sosem polać mięso.

Wszystko ponownie wymieszać. Górę skropić odrobiną oleju.

Na wierzchu ułożyć pokrojonego w plasterki pomidora i posypać to natką pietruszki.

Piec ok. 20 min w 200 stopniach.

error: Treść zabezpieczona !!