Nigdy nie jadłaś lepszego obiadu: Kawałki kurczaka wg naszego przepisu po chińsku.
Znakomity, a zwłaszcza bardzo szybki obiad z piersi z kurczaka, których delikatny smak uzupełnia przepyszny sos. Wystarczy kilka popularnych składników i 15 minut na przygotowanie, aby na stole znalazło się obłędnie smaczne danie!
Potrzebujesz:
- pierś z kurczaka ( ewentualnie udko bez kości, bez skóry)
- sól, mielony czarny pieprz
- proszek do piecznie
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 średni por
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu Worchester
- 2 łyżki oleju
- Odrobina oleju
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w kostkę lub paski, dopraw i posyp odrobiną proszku do pieczenia.
W misce wymieszaj sos sojowy, worcester, olej, kurkumę i imbir. Mięso wymieszaj w misce z marynatą. Połowę pora pokrój w koła i wymieszaj z mięsem, odstaw. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż krótko mięso na dużym ogniu, aby nie zdążyło wypuścić soku i aby nie wyschło.
Przed wyjęciem z ognia dodaj drugą połowę pora pokrojonego w koła. Jeśli nie masz pora, możesz zastąpić go np. szczypiorkiem lub cebulą dymką. Do smaku możesz dodać więcej soli. Wymieszaj i zdejmij z patelni.