Nigdy nie jadłaś lepszego obiadu: Kawałki kurczaka wg naszego przepisu po chińsku.

Znakomity, a zwłaszcza bardzo szybki obiad z piersi z kurczaka, których delikatny smak uzupełnia przepyszny sos. Wystarczy kilka popularnych składników i 15 minut na przygotowanie, aby na stole znalazło się obłędnie smaczne danie!

Potrzebujesz:

  • pierś z kurczaka ( ewentualnie udko bez kości, bez skóry)
  • sól, mielony czarny pieprz
  • proszek do piecznie
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 średni por
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu Worchester
  • 2 łyżki oleju
  • Odrobina oleju

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój w kostkę lub paski, dopraw i posyp odrobiną proszku do pieczenia.

W misce wymieszaj sos sojowy, worcester, olej, kurkumę i imbir. Mięso wymieszaj w misce z marynatą. Połowę pora pokrój w koła i wymieszaj z mięsem, odstaw. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż krótko mięso na dużym ogniu, aby nie zdążyło wypuścić soku i aby nie wyschło.

Przed wyjęciem z ognia dodaj drugą połowę pora pokrojonego w koła. Jeśli nie masz pora, możesz zastąpić go np. szczypiorkiem lub cebulą dymką. Do smaku możesz dodać więcej soli. Wymieszaj i zdejmij z patelni.

Podawaj z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, puree, surówką lub mieszanką warzyw i sera. Życzę smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!