Kurczak z brokułami – dla Pań dbających o linię. Smaczny obiad na szybko. Nie przegap przepisu

Wszyscy kochamy brokuły, pieczarki i mięso z kurczaka, prawda? Trudno się więc oprzeć daniom, które łączą ze sobą te trzy pyszne składniki. 

Proponujemy ci przepis na aromatyczne danie, które jest tak smaczne, że dzięki niemu przemycisz nawet brokuły do diety wybrednych zazwyczaj dzieci. Pamiętaj, że te zielone warzywa to prawdziwa bomba witaminowa i rezerwuar błonnika oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Podane z kurczakiem i pieczarkami, zachwycą każdego członka rodziny.

Potrzebne składniki:

  • 1/2 kg filetu z piersi kurczaka
  • 1 brokuł (ok, 1/2 kg)
  • 1/4 kg pieczarek
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego, rzepakowego lub oliwy
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 4 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • szklanka bulionu drobiowego
  • sól (choć sos sojowy powinien wystarczyć)
  • świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kurczaka dokładnie umyj pod zimną wodą. Wysusz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju roślinnego lub oliwy. Kurczaka smaż na złoty kolor z każdej strony. Nie przedłużaj czasu smażenia, by go nie wysuszyć. Kiedy będzie już gotowy, odłóż go do miski.

Umyj pieczarki i pokrój na grubsze plasterki. Opłucz brokuł i podziel go na mniejsze różyczki. Na tę samą patelnię wlej kolejną łyżkę oleju.

Gdy się rozgrzeje, wrzuć na nią także grzyby oraz brokuły. Podsmażaj do miękkości i odstaw do miski z mięsem.

Czosnek i imbir obierz, a następnie zetrzyj na małych oczkach tarki. Podsmaż na ostatniej łyżce oleju. Pamiętaj, by nie spalić czosnku, bo stanie się gorzki.

Po chwili dolej olej sezamowy i sos sojowy. Dodaj brązowy cukier i szklankę bulionu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Sos możesz też zagęścić odrobina mąki.

Do gotującego się sosu dodaj mięso i warzywa. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.

To przepyszne danie możesz podawać z makaronem lub ziemniakami. Najlepiej jednak smakuje podane z długoziarnistym ryżem albo kaszą perłową.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!